vineri, 16 martie 2012

Altoirea trandafirilor in 5 pasi

Trandafirii pot fi inmultiti si prin altoire. Pentru acest proces se foloseste puietul de maces, acesta din urma avand rolul de portaltoi. 
Printre medotele de altoire cunoscute se numara: altoirea in T, altoirea in ochi dormind, altoirea in ochi crescand, insa acum vom vorbi despre altoirea in ochi crescand.


Cei 5 pasi necesari pentru altoirea trandafirilor in ochi dormind sunt urmatorii:

1. Se seamana puii de maces

Insamantarea fructelor de maces se face in perioada cand ele au culoarea verde-galbui (si nu rosie, deoarece semintele vor rasari intr-o perioada de timp mai indelungata).  Insamantarea semintelor se face dupa ce aceastea au fost zdrobite, la o adancime de 3-4 cm si distanta de 20-30 cm intre ele. Atunci cand vine toamna este necesar ca pe stratul de seminte semanate sa se puna un strat de mranita sau un strat de frunze uscate.

Pe tot parcursul anului viitor se vor uda si se vor plivi astfel incat sa nu fie sufocate de buruieni.
La un moment dat puietii de portaltoi se vor scoate si se vor planta la distante usor mai mari (60 de cm intre randuri si 20 de cm intre ei) pentru a se putea ulterior altoi cu ajutorul unui cutit de altoit.

2. Se pregatesc puii de maces

Pentru a altoi puietii de maces se foloseste metoda in ochi dormind, in lunile august - septembrie
In zona coletului este necesara dezvelirea de pamant a puietilor in zona coletului (intre radacina si tulpina) si se curata bine cu o carpa uscata.

Ochiul de trandafir are nevoie de un loc pentru a fi inserat, astfel incat este necesara folosirea de cutite de altoit profesionale.
Se face o taietura in forma de T. Pe verticala taietura trebuie sa aiba aproximativ 1 cm; pe orizontala taietura trebuie sa aiba aproximativ 2,5 cm. Cu ajutorul cutitului de altoit scoarta trebuie dezlipita de-a lungul taieturii longitudinale, loc in care va veni pus ochiul de trandafir.


3. Se preleva ochiul de trandafir
Lastarul trebuie sa aiba aproximativ 5-8 mm grosime si sa aiba cateva frunze. Floarea din varful acestuia trebuie sa fie tracuta. Ochii trebuie sa fie bine dezvoltati, dar sa nu fi inceput sa creasca. Spinii cat si frunzele se indeparteaza de pe lastar. Codita frunzelor trebuie sa ramana pe lastar.
Trebuie ca pe ochiul altoi ce se scoate de pe lastar sa raman o portiune de coaja cu putin lemn, insa atentie: daca partea de coaja este prea groasa atunci altoiul nu se va prinde.

4. Se altoieste efectiv trandafirul
Sub coaja puietului de maces se introduce ochiul obtinut la pasul anterior. Ochiul se impine usor cu spatula de la cutitul de altoit. Golurile de aer ramase trebuie scoase apasand pe marginile taieturii verticale. Zona in care s-a introdus ochiul se leaga cu o fasie de material plastic, de rafie sau de bumbac, dupa posibilitate. Zona taiata trebuie infasurata de-a lungul taieturii verticale pana cand aceasta se acopera, insa fara a acoperi ochiul. Nodul trebuie sa fie destul de strans, insa nu prea strans.

5. Se verifica prinderea la altoire
Locul altoit trebuie uns cu ceara de altoi si acoperit cu un musuroi fabricat din pamant si reavan (musuroiul trebuie sa aiba cca 5-8 cm diametru). Dupa circa 10 zile se verifica ochiul altoi sa se vada daca s-a prins (dupa desfacerea musuroiului).


Din moment ce prinderea s-a realizat cu succes legatura trebuie slabita si trebuie refacut musuroiul de la baza. Exista posibilitatea sa existe variatii de temperatura, astfel incat se recomanda crearea unui musuroi mai mare, cu diametrul de circa 15 cm. Primavara, dupa ce gerul trece, trebuie ca ochiul sa fie desfacut, astfel incat acesta sa aiba acces facil la aer (si la oxigen).



Acestia au fost cei 5 pasi necesari pentru altoirea trandafirilor folosind metoda in ochi crescand, metoda ce necesita folosirea de cutite de altoit profesionale.